سیستمعامل سانادسکتاپ طوری طراحی شده که استوار و مطمئن (robust and reliable) باشد و به اصطلاح در حین استفاده دچار مشکل نشود (کرش نکند). این به این معنا است که نرمافزارهای نصب شده در سانا با دقت و وسواس انتخاب شده و سعی بر این بوده که از نرمافزارهای تست شده استفاده شود و همچنین پکیجهای موجود در مخازن سانا حاوی نسخههای تست شده و مطمئن و سازگار با سیستم میباشد. از آنجایی که سیستم عامل سانا توزیعی از سیستمعامل متنباز و آزاد دبیان است کاربران آن از قدرت و آزادی زیادی برخوردار هستند و ممکن است کاربر ناآشنا به طور ناخواسته با انجام اقداماتی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد به این ویژیگی قابل اعتماد بودن سانا لطمه وارد کند.البته توجه داشته باشید که موارد ذکر شده میتواند به صورت ایمن توسط کاربر باتجربه و آگاه اجرا شوند و کاربر این توانایی را داشته باشد که در صورت بروز مشکل آن را برطرف کند. عدم رعایت نکات ذیل، شاید در لحظه برای شما مشکلاتی ایجاد نکند اما ممکن است در آینده، به عنوان مثال در هنگام ارتقا سیستم مشکلاتی برای سیستم شما بوجود آورد.
در اینجا قصد داریم کاربران را با اینگونه موارد آشنا کنیم:
-
یکی از موارد بسیار مهم، پکیجهای نرمافزاری موجود در سانا دسکتاپ و مخازن سانا میباشد. در مخازن سانا پکیجهای نرمافزاری فراوانی وجود دارد و توصیه جدی میشود که فقط از طریق این مخازن اقدام به نصب پکیجهای نرمافزاری خود کنید و باید این را همیشه به خاطر داشته باشید که ما نصب پکیجهای نرمافزاری از سایتهای اینترنتی متفرقه را به هیچ وجه توصیه نمیکنیم. در صورتی که پکیج نرمافزاری مورد نظر شما در مخازن موجود است حتماً از طریق مخازن سانا اقدام به نصب کنید در غیر اینصورت فقط در صورتی اقدام به نصب کنید که به طور کامل به نرمافزار و ارائه دهندهی آن اطمینان داشته باشید.دقت داشته باشید که در صورت وجود بد افزار در پکیج های نصب شده توسط شما نه تنها به پایداری سیستم شما لطمه وارد میکند بلکه خطرات امنیتی نیز به دنبال خواهد داشت.
-
توجه داشته باشید که فقط از مخازن سانا استفاده کنید و سعی نکنید مخازن توزیعهای دیگر به عنوان مثال اوبونتو یا مینت و حتی دبیان را به لیست مخازن اضافه کنید چون در مواردی این کار باعث بروز ناسازگاری در پکیجهای نصب شده می شود. دلیل این امر این است که پکیجهای انتخاب شده در مخازن طوری انتخاب شدهاند که با بقیهی پکیجهای موجود در مخازن سانا سازگار باشند.
-
دقت شود که برای کارت گرافیکهای بسیار زیادی در مخازن سانا درایور رایگان و متنباز وجود دارد. تا جایی که امکان دارد از درایورهای متنباز و رایگانی که در مخازن وجود دارد استفاده کنید و از درایورهای غیررایگان و انحصاری شرکتهای سختافزاری استفاده نکنید. حتی اگر به هر دلیلی مجبور به نصب آنها شدید هرگز آنها را به صورت مستقیم از شرکت سختافزاری دانلود و نصب نکنید. این کار باعث میشود که درایور فقط برای هستهی (کرنل) فعلی شما نصب شود و در صورت بروزرسانی هستهی سیستم مجبور بشید دوباره اقدام به نصب درایور کنید.
-
توجه داشته باشید که معمولاً آخرین نسخهی نرمافزارها به صورت کامل آزمایش نشدهاند و ممکن است حاوی اشکال (باگ) باشند. به همین دلیل معمولاً نسخههایی که در مخازن سانا وجود دارد آخرین نسخهی نرمافزار ارائه شده نمیباشد. دقت داشته باشید که اگر به سیستم پایدار و قابل اطمینان نیاز دارید اقدام به نصب آخرین نسخهی نرمافزار از سایت شرکت نرمافزار نکنید و فقط از طریق مخازن پیش فرض سانا اقدام به نصب سانا کنید. همچنین این را نیز در نظر داشته باشید که آخرین نسخهی نرمافزار در کنار ویژیگیهای جدید ممکن است باگهای جدید هم به همراه داشته باشد و به این نکته هم توجه داشته باشید که نرمافزارهای نصب شده از محلی غیر از مخازن سانا توسط تیم امنیتی سانا پشتیبانی نمیشود.
-
توجه داشته باشید که تا جایی که امکان دارد اقدام به نصب نرمافزار از روی متن برنامه نکنید و فقط در صورتی اقدام به نصب از طریق متن برنامه کنید که کاملاً از فرایند نصب آگاهی داشته باشید و به نرمافزار مربوطه اطمینان کامل داشته باشید. توصیه میشود که اگر مجبور به نصب نرمافزاری خاصی هستید و کاملاً به آن اطمینان ندارید از مزایای مجازی سازی (مانند ماشین مجازی و داکر) استفاده کنید. به این نکته هم توجه داشته باشید که پاک کردن نرمافزارهایی که از روی کد منبع اقدام به نصب آنها میکنید به راحتی نصب آنها نیست و نرمافزار مدیریت پکیج در سانا (apt) فقط قادر به حذف نرمافزارهایی است که توسط خودش نصب شده باشد. نرمافزارهایی که از روی کد منبع نصب میشوند ممکن است باعث ناسازگاری با دیگر نرمافزارهای موجود در سانا شود. همچینن این نرمافزارها از مزایای به روزرسانیهای امنیتی دیگر پکیجها برخوردار نیستند.
-
متأسفانه در اینترنت راهنماها و توصیههای نامناسب فراوانی وجود دارد. ممکن است دستوراتی که در اینگونه راهنماها و منابع وجود دارد سیستم شما را دچار مشکل جدی کند. حتماً به این نکته توجه داشته باشید که هرگز به اولین راهنما یا آموزش و توصیهای که در اینترنت پیدا میکنید عمل نکنید و از اجرای آموزشهایی که به نظر آسانترین راهحل هستند بپرهیزید. مقداری وقت صرف خواندن مستندات کنید و سعی کنید تفاوتهای موجود در آموزشهای مختلف را مقایسه کنید. به این نکته توجه داشته باشید که صرف مقداری زمان برای یادگرفتن انجام صحیح کاری از صرف زمان بیشتری برای درست کردن اشکال به وجود آمده ناشی از عدم آگاهی بهتر است. شما هرگز اجازه نمیدهید فردی ناشناخته به فرزند شما غذا دهد، پس فراموش نکنید که هرگز دستوراتی که نمیدانید دقیقاً چه کاری انجام میدهند را اجرا نکنید. به این نکته هم توجه داشته باشید که مطالب وبسایتها و گروهها تاریخ انقضاء ندارند و ممکن است دستوری که دو سال پیش کاملاً امن بوده حالا دیگر امن نباشد.
-
مطالعه آموزشها فقط به شما یک دید کلی از نصب برنامهها و یا استفاده از نرمافزار خاصی را می دهد. سعی کنید برای بدست آوردن اطلاعات دقیق و کامل مستندات رسمی موجود را مطالعه کنید.
-
هنگام حذف پکیجها دقت داشته باشید که برنامهی مدیریت پکیج ممکن است نیاز به حذف دیگر پکیجها همراه با پکیج شما داشته باشد. این مساله به این خاطر است که در سانا دسکتاپ پکیجها با یکدیگر مرتبط هستند و هنگام حذف یک پکیج برنامه مدیریت پکیج اقدام به حذف پکیجهای وابسته به آن میکند. دقت کنید که هنگام حذف کردن یک پکیج، برنامهی مدیریت پکیج لیستی از پکیجهایی که همراه با آن به صورت خودکار حذف میکند را شما نشان میدهد و حتماً این لیست را با دقت بررسی کنید. اگر در این لیست موردی مشاهده کردید که از عملکرد آن آگاهی نداشتید حتماً قبل از تأیید حذف در رابطه با آن مطالعه و تحقیق کنید.
-
توصیه میشود که قبل از نصب پکیجها توصیف آن پکیج را مطالعه کنید. گاهی اوقات نرمافزارها پکیجهای متفاوتی در مخازن دارند و هر پکیج به صورت متفاوت تنظیم شدهاند و همچنین پکیجهای با نام مشابه با پکیجی که میخواهید را نیز جستجو کنید و قبل از نصب پکیج مطمئن شوید که همان پکیجی را که میخواهید نصب میکنید.
-
فراموش نکنید قدرت و آزادی که سانا دسکتاپ در اختیار شما قرار میدهد مسئولیت پذیری و پاسخگویی شما را نیز به دنبال دارد .
(برگرفته از https://wiki.debian.org/DontBreakDebian)