مقایسه دسکتاپ کی.دی.ای با گنوم

اولین نکته‌ای که در رابطه با کی.دی.ای باید ذکر کنم این است که در اولین مواجهه نیاز به هیچ کافیگ شخصی نداشت. به عنوان مثال بدون اینکه نیاز به کافیگ باشد گزینه‌ی مربوط به قفل صفحه و هایبرنیت (Hibernate) و … فعال می‌باشد. آیکن‌های دسکتاپ به صورت پیش‌فرض نشان داده می‌شود و گزینه‌های Minimize و Maximize به صورت پیش‌فرض فعال می‌باشد و رابطه گرافیکی مربوط به پروتکل‌های مختلف وی.پی.ان از جمله pptp و openvpn و … نصب شده است و بدون نیاز به نصب نرم‌افزار خاصی از مخازن امکانات شخصی سازی بسیار زیادی در آن وجود دارد و به نظرم برای کاربری که قبلاً با ویندوز کار کرده بسیار مناسب‌تر خواهد بود.در حالی که در گنوم برای خیلی از کافیگ‌ها باید extension نصب شود و از نرم‌افزار tweak استفاده کرد که به صورت پیش‌فرض نیست ولی در عوض ساده‌تر و به اصطلاح کاربر پسندتر می‌باشد و به نظرم برای کاربرانی که به تازگی کار با کامپیوتر را شروع می‌کنند به عنوان مثال مدرسه‌ها گزینه‌ی مناسب‌تری خواهد بود چرا که فارسی سازی در گنوم نسبت به کی.دی.ای از کیفیت خیلی بهتری برخوردار است. این جزئیات بسیار زیاد هستند به عنوان مثال تفاوت در locale این دو محیط دسکتاپ که در کی.دی.ای بعد از تنظیم locale سیستم به زبان فارسی ساعت با اعداد فارسی نمایش داده می‌شود ولی در گنوم اینطور نیست و یا اینکه در گنوم امکان نصب افزونه‌های(Extension) زیادی وجود دارد به عنوان مثال برای تقویم فارسی افزونه مناسب وجود دارد.

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین گنوم و کی.دی.ای امکان شخصی سازی و تنظیمات بسیار زیادی هست که کی.دی.ای به صورت پیش فرض در اختیار کاربران قرار می‌دهد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:
در کی.دی.ای این امکان وجود دارد که با استفاده از System Settings به راحتی تم‌های خود را با یک کلیک اعمال کنید و حتی از همانجا این امکان وجود دارد که با یک کلیک از مخازنی که هزاران تم در آن وجود دارد با یک کلیک تم دانلود کرد و اعمال کرد و تمام این کارها توسط همان برنامه‌ی system settings قابل انجام است و تمام مراحل خیلی ساده قابل انجام است و در مقابل در گنوم برای نصب تم باید نرم‌افزار gnome-tweaks نصب شود و از طریق آن تم ها را اعمال کرد و برای نصب تم نیز باید در اینترنت جستجو میکردیم و فایل‌های مربوطه را در مسیر مشخصی کپی می‌کردیم و سپس با برنامه gnome-tweaks آن‌ها را اعمال کنیم. در رابطه با همان تنظیمات مربوط به ظاهر سیستم دامنه‌ی اعمال تنظیمات در کی.دی.ای خیلی وسیع است به عنوان مثال می‌شود global theme تاریک باشد در حالی plasma style روشن باشد یعنی فقط نوار پایین صفحه روشن باشد و این مسیر تمامی ندارد و در تمامی موارد کی.دی.ای امکانات بسیار بیشتری برای تنظیمات در اختیار کاربران قرار می‌دهد که می‌توان به تنظیمات Application Style, window Decoration , Colors , Fonts , Icons , cursors , … اشاره کرد. در کی.دی.ای امکان زیادی برای تنظیمات startup and shutdown وجود دارد از جمله تنظیمات login screen و sddm که خیلی از این تنظمیات در گنوم به راحتی قابل انجام نیست و برای خیلی از آن‌ها نیاز به دستورات ترمینال و ویرایش فایل‌ها است. و در تمامی موارد مربوط به تنظیمات به راحتی قابل مشاهده است که کی.دی.ای امکانات بسیار بیشتری دارد به عنوان مثال دیگری به تنظیمات مربوط به Display اشاره می‌کنم که در گنوم در قسمت مربوط به scaling فقط به صورت پیش ‌فرض ۱۰۰٪ و ۲۰۰٪ قابل اعمال است در حالی که در کی.دی.ای این تنظیمات با فاصله ی ۱۰٪ تا ۳۰۰٪ قابل اعمال است و این به این معنا است که به عنوان مثال می‌شود تنظیمات را روی ۱۱۰٪ یا ۱۳۰٪ یا ۲۷۰٪ قرار داد که برای مانیتورهایی که رزولوشن بالایی دارند و در عوض تراکم پیکسل در آن‌ها بالا است یعنی صفحه‌ی مانیتور کوچک باشد مانند لپ‌تاب ها بسیار مهم وارزشمند است.

از نظر قدرت پردازشی مورد نیاز کی.دی.ای سنگین‌تر از گنوم می‌باشد و نیاز به پردازنده‌ی قوی‌تری نسبت به گنوم دارد و حداقل یک گیگاهرتز پردازنده‌ی مرکزی نیاز دارد در حالی حداقل قدرت پردازشی برای گنوم هفتصد گیگاهرتز می‌باشد در حالی که کی.دی.ای مقدار حافظه‌ی رم کمتری نسبت به گنوم می‌خواهد و حداقل حافظه‌ی رم مورد نیاز کی.دی.ای ۶۱۵ می‌باشد در حالی که این رقم برای گنوم ۷۶۸ مگابایت می‌باشد.کی.دی.ای از ابزار Qt استفاده می‌کند در حالی که گنوم از gtk+ استفاده می‌کند. گنوم با زبان‌های برنامه‌نویسی C , C++ , Python, JavaScript نوشته شده است در حالی که کی.دی.ای با زبان C++ نوشته شده است. کی.دی.ای توسط کامیونیتی کی.دی.ای توسعه داده می‌شود در حالی که گنوم توسط پروژه‌ی گنوم توسعه داده می‌شود. کی.دی.ای از گنوم قدیمی‌تر می‌باشد و تقریباً سه سال قبل از گنوم ارائه می‌شود یعنی در سال ۱۹۹۶ در حالی که گنوم در سال ۱۹۹۹ ارائه می‌شود. تفاوت دیگر نرم‌افزارهایی است که به صورت پیش‌فرض برای هر کدام وجود دارد. از آنجایی که لیست نرم‌افزارها لیست بسیار بلندی می‌باشد فقط لینک آن‌ها را در اینجا ارائه می‌دهیم. برای بررسی نرم‌افزارهای کی.دی.ای به این لینک مراجعه کنید و برای بررسی نرم‌افزارهای گنوم به این لینک مراجعه کنید.

کی‌دی‌ای خیلی خیلی پبچیده و گیج‌کننده است. غیر از این که به نظر من زشت هم هست.

بله به نظر عرفان هم زشت بود
ولی از ویندوز که زشت تر نیست!