ماجرای انجمن، از جلسه ۲۶۰ گروه کاربران گنو/لینوکس تهران شروع شد که توش علیرضا فریدونی در مورد مزایای داشتن یه موجودیت حقوقی برای اجتماعهاب نرمافزار آزاد صحبت کرد.
پیش از اون هیچوقت چنین موضوعی مطرح نشده بود و احتمالاً منظور سوشا، جلسه ۲۵۱ گروهه که چون مدتی بود برای برگزاری جلسات جا نداشتیم و تو باغ کتاب دور هم جمع میشدیم، توش آقای تشکری، به درخواست من و از طرف سازمان فناوری اطلاعات، این پیشنهاد رو داد که جلسات رو اونجا برگزار کنیم که نهایتاً به خاطر دولتی بودن فضا، باهاش مخالفت شد.
در همون زمان، ما در فکر جداکردن آزمایشگاهمون از همراه اول و ثبتش به عنوان یک شرکت بودیم. با صحبتهای علیرضا این ایده تو سر من شکل گرفت که بهجای ثبت شرکت، یه انجمن ثبت کنیم که همونجوری که کنونیکال، کارهای حقوقی اوبونتو و چندتا اجتماع آزاد دیگه رو انجام میده، این انجمن هم بتونه اون خدمات رو فراهم کنه تا لازم نباشه هیچ اجتماع نرمافزار آزادی در ایران، خودش رو جایی ثبت کنه.
در خلال پیگیریهامون، متوجه شدیم انجمن مشابهی از پیش وجود داره و بعد از صحبت باهاشون فهمیدیم دستوری بوده و اعضاش علاقهای به ادامهاش ندارن. پس به منظور رفع تداخل و کم کردن زمان و دردسرهای ثبت، تصمیم گرفتیم باهاشون هماهنگ کنیم تا انجمن رو به ما منتقل کنن.
این روند انتقال به خاطر کرونا خیلی کند میشه. ولی بعد از کلی پیگیریهای حقوقی، قرار میشه برای ۲۳ تیر یه مجمع عمومی برگزار شه و توش هیأت مدیرهٔ جدید جایگزین بشه. برای همین، یه جلسه هماهنگی برای ده تیر ثبت کردیم که کارهای رو زمین مونده رو، مثل جمع کردن پول برای ثبت آگهی انجام بدیم.
شب ۹ تیر، طی صحبتهایی که با هم داشتیم، به این نتیجه میرسیم که حالا که قراره انجمن به جامعه خدمت بده، خب هرکسی هم از جامعه که دوست داره بیاد و جلسات انجمن رو ببینه، بتونه بیاد. شاید حتا خواست یه باری از دوش انجمن برداره و کار ما رو سبکتر کنه.
بعد از این که دیدیم اون روز، افراد زیادی خارج از شرکت علاقه نشون دادن و حاضر شدن، مشارکت مالی کردن و حتا برای عضویت در هیأت مدیره، اعلام نامزدی کردن؛ متوجه شدیم که گویا بر خلاف انتظارمون، افراد جامعه این تمایل رو دارن که بیان توی انجمن. پس با خانم حامدی نیک هماهنگ کردیم که تا جای ممکن، برای فرستادن دستور جلسه مجمع به وزارت کشور، صبر کنه تا اگه کس دیگهای هم به خاطر دیر شنیدن خبر، نتونسته اعلام آمادگی کنه، فرصت حضور داشته باشه.
این که میگم فکرش رو نمیکردیم، برای اینه که حضور در انجمن، هیچ نفعی برای آدمها نداره و تمامش خرحمالیه. من خودم اولین کسی بودم که گفتم نه وقت جلسههای انجمن رو دارم، نه پولش رو و به محض این که یه جایگزین پیدا کردم، خودم رو از هیأت مدیره کشیدم بیرون و بعد هم که کلاً از شرکت اومدم بیرون.
و خب در مورد سوالهای آخر:
۱. دلیلی نداره کسی انجمن رو نمایندهٔ جامعه بدونه؛ چون نیست. انجمن یه موجودیت حقوقیه که از درامدهاش به اجتماعهای نرمافزار آزاد کمک میکنه. در ابتدا هم قرار بود فقط اعضای همون شرکت توش باشن، نه اعضای اجتماع نرمافزار آزاد.
۲ و ۴. مخالفتی نبوده. من خودم در جلسه ۲۶۱ گروه کاربران گنو/لینوکس تهران، قبل از شروع هر حرکتی، ماهیت انجمن رو شرح دادم و حتا یک نفر هم مخالفتی نداشت. از طرفی هم با توجه به ماهیت انجمن، حتا در صورت مخالفت همه اجتماع هم، انجمن میتونه کار خودش رو بکنه و کمک رو انجام بده
۵. فعلاً منابع مالیای وجود نداره و اعضا مخارج رو به صورت جمعآوری اعانه برای موارد خاص پرداخت میکنن. در آینده، بخشی از مبلغ انجام پروژههایی که در شرکت انجام میشه، به انجمن تخصیص پیدا میکنه که در راه توسعهٔ نرمافزار آزاد خرج بشه. همچنین هرکسی که بخواد، میتونه از طریق انجمن، برای توسعهٔ نرمافزار آزاد کمک مالی کنه.
۶. بتنا اسم شرکتیه که از آزمایشگاه ما جدا شده و قراره بخشی از هزینههای انجمن رو از درامدش تقبل کنه.
۷. در حال حاضر هیچی. زمانی مدیر پروژه در پارسا شریف بودن. در ضمن پارساشریف، یه پژوهشکده مربوط به ارتباط سیار در همراه اوله. فیلترینگ توسط شرکتهای سحابپرداز و امنافزار گستر انجام میشه و ارتباطی به پارساشریف نداره.
۸. هیچ ارتباطی به هیچکدوم از این افراد نداره. افراد مربوط به انجمن در همون صورتجلسه ۱۰ تیر مشخص هستن.