برای جامعه آزاد یا بر علیه جامعه آزاد؟

دوست خوبمون سوشا، مطلبی در رابطه با انجمن نوشته که این‌جا قرار داره:

پرسش‌های خوبی توش پرسیده شده که به نظرم شرحشون می‌تونه شفافیت رو بیش‌تر کنه.

چون من روی بن‌سازهٔ انحصاری ویرگول حساب ندارم و اون‌جا هم از federation پشتیبانی نمی‌کنه، تصمیم گرفتم این مطلب رو این‌جا هم بذارم و بهش پاسخ بدم

2 پسندیده

ماجرای انجمن، از جلسه ۲۶۰ گروه کاربران گنو/لینوکس تهران شروع شد که توش علیرضا فریدونی در مورد مزایای داشتن یه موجودیت حقوقی برای اجتماع‌هاب نرم‌افزار آزاد صحبت کرد.

پیش از اون هیچ‌وقت چنین موضوعی مطرح نشده بود و احتمالاً منظور سوشا، جلسه ۲۵۱ گروهه که چون مدتی بود برای برگزاری جلسات جا نداشتیم و تو باغ کتاب دور هم جمع می‌شدیم، توش آقای تشکری، به درخواست من و از طرف سازمان فناوری اطلاعات، این پیشنهاد رو داد که جلسات رو اون‌جا برگزار کنیم که نهایتاً به خاطر دولتی بودن فضا، باهاش مخالفت شد.

در همون زمان، ما در فکر جدا‌کردن آزمایشگاهمون از همراه اول و ثبتش به عنوان یک شرکت بودیم. با صحبت‌های علیرضا این ایده تو سر من شکل گرفت که به‌جای ثبت شرکت، یه انجمن ثبت کنیم که همون‌جوری که کنونیکال، کارهای حقوقی اوبونتو و چندتا اجتماع آزاد دیگه رو انجام می‌ده، این انجمن هم بتونه اون خدمات رو فراهم کنه تا لازم نباشه هیچ اجتماع نرم‌افزار آزادی در ایران، خودش رو جایی ثبت کنه.

در خلال پیگیری‌هامون، متوجه شدیم انجمن مشابهی از پیش وجود داره و بعد از صحبت باهاشون فهمیدیم دستوری بوده و اعضاش علاقه‌ای به ادامه‌اش ندارن. پس به منظور رفع تداخل و کم کردن زمان و دردسرهای ثبت، تصمیم گرفتیم باهاشون هماهنگ کنیم تا انجمن رو به ما منتقل کنن.

این روند انتقال به خاطر کرونا خیلی کند می‌شه. ولی بعد از کلی پیگیری‌های حقوقی، قرار می‌شه برای ۲۳ تیر یه مجمع عمومی برگزار شه و توش هیأت مدیرهٔ جدید جایگزین بشه. برای همین، یه جلسه هماهنگی برای ده تیر ثبت کردیم که کارهای رو زمین مونده رو، مثل جمع کردن پول برای ثبت آگهی انجام بدیم.

شب ۹ تیر، طی صحبت‌هایی که با هم داشتیم، به این نتیجه می‌رسیم که حالا که قراره انجمن به جامعه خدمت بده، خب هرکسی هم از جامعه که دوست داره بیاد و جلسات انجمن رو ببینه، بتونه بیاد. شاید حتا خواست یه باری از دوش انجمن برداره و کار ما رو سبک‌تر کنه.

بعد از این که دیدیم اون روز، افراد زیادی خارج از شرکت علاقه نشون دادن و حاضر شدن، مشارکت مالی کردن و حتا برای عضویت در هیأت مدیره، اعلام نامزدی کردن؛ متوجه شدیم که گویا بر خلاف انتظارمون، افراد جامعه این تمایل رو دارن که بیان توی انجمن. پس با خانم حامدی نیک هماهنگ کردیم که تا جای ممکن، برای فرستادن دستور جلسه مجمع به وزارت کشور، صبر کنه تا اگه کس دیگه‌ای هم به خاطر دیر شنیدن خبر، نتونسته اعلام آمادگی کنه، فرصت حضور داشته باشه.

این که می‌گم فکرش رو نمی‌کردیم، برای اینه که حضور در انجمن، هیچ نفعی برای آدم‌ها نداره و تمامش خرحمالیه. من خودم اولین کسی بودم که گفتم نه وقت جلسه‌های انجمن رو دارم، نه پولش رو و به محض این که یه جایگزین پیدا کردم، خودم رو از هیأت مدیره کشیدم بیرون و بعد هم که کلاً از شرکت اومدم بیرون.

و خب در مورد سوال‌های آخر:

۱. دلیلی نداره کسی انجمن رو نمایندهٔ جامعه بدونه؛ چون نیست. انجمن یه موجودیت حقوقیه که از درامدهاش به اجتماع‌های نرم‌افزار آزاد کمک می‌کنه. در ابتدا هم قرار بود فقط اعضای همون شرکت توش باشن، نه اعضای اجتماع نرم‌افزار آزاد.

۲ و ۴. مخالفتی نبوده. من خودم در جلسه ۲۶۱ گروه کاربران گنو/لینوکس تهران، قبل از شروع هر حرکتی، ماهیت انجمن رو شرح دادم و حتا یک نفر هم مخالفتی نداشت. از طرفی هم با توجه به ماهیت انجمن، حتا در صورت مخالفت همه اجتماع هم، انجمن می‌تونه کار خودش رو بکنه و کمک رو انجام بده

۵. فعلاً منابع مالی‌ای وجود نداره و اعضا مخارج رو به صورت جمع‌آوری اعانه برای موارد خاص پرداخت می‌کنن. در آینده، بخشی از مبلغ انجام پروژه‌هایی که در شرکت انجام می‌شه، به انجمن تخصیص پیدا می‌کنه که در راه توسعهٔ نرم‌افزار آزاد خرج بشه. همچنین هرکسی که بخواد، می‌تونه از طریق انجمن، برای توسعهٔ نرم‌افزار آزاد کمک مالی کنه.

۶. بتنا اسم شرکتیه که از آزمایشگاه ما جدا شده و قراره بخشی از هزینه‌های انجمن رو از درامدش تقبل کنه.

۷. در حال حاضر هیچی. زمانی مدیر پروژه در پارسا شریف بودن. در ضمن پارساشریف، یه پژوهشکده مربوط به ارتباط سیار در همراه اوله. فیلترینگ توسط شرکت‌های سحاب‌پرداز و امن‌افزار گستر انجام می‌شه و ارتباطی به پارساشریف نداره.

۸. هیچ ارتباطی به هیچ‌کدوم از این افراد نداره. افراد مربوط به انجمن در همون صورتجلسه ۱۰ تیر مشخص هستن.

2 پسندیده

ما در فکر جدا‌کردن آزمایشگاهمون از همراه اول و ثبتش به عنوان یک شرکت بودیم.

خدمات رو فراهم کنه تا لازم نباشه هیچ اجتماع نرم‌افزار آزادی در ایران، خودش رو جایی ثبت کنه.

یعنی شما عملا یک «شرکت» رو، تحت عنوان «انجمن» ثبت کردین!

دلیلی نداره کسی انجمن رو نمایندهٔ جامعه بدونه؛ چون نیست.

اگر نیست پس این یعنی چی؟

قراره انجمن به جامعه خدمت بده.

تازه اسمش رو گذاشتین «انجمن نرم‌افزار‌های آزاد/متن باز» خب حداقل اسمش داره می‌گه برای جامعه نرم افزار آزاد هست.

بالاخره علیه جامعه یا برای جامعه جناب بهزادی عزیز؟

از طرفی هم با توجه به ماهیت انجمن، حتا در صورت مخالفت همه اجتماع هم، انجمن می‌تونه کار خودش رو بکنه و کمک رو انجام بده

یعنی ماهیت انجمن چند شکلی هست؟ اگه گفتیم نمی‌خوایم می‌شه شرکت!!؟ ولی اگه خواستیم می‌شه انجمن!؟

نه. اونجوری که من می‌بینم شما یا باید برای نرم افزار آزاد باشید یا علیه اون. اگه مخالفت انجام بشه شما باید اسمشو عوض کنی؛ که دیگه این ابهام برداشته بشه. بزنید انجمن خیریه بهزادی و دوستان! که «می‌تونه کار خودشو انجام بده و کمک هم بکنه و از طرفی نماینده جامعه هم نیست!»

به‌جای این که فقط شرکت رو ثبت کنیم، یه انجمن هم ثبت کردیم. چون شرکت نمی‌تونه بدون برنامه به جایی کمک کنه، یا از طرف جایی که ثبت نشده، وکالت کاری رو برعهده بگیره، ولی انجمن مردم‌نهاد غیر انتفاعی می‌تونه.

چه ارتباطی داره؟ مگه فقط کسی که نمایندهٔ جایی باشه، می‌تونه بهش کمک کنه؟ الآن مایکروسافت و سامسونگ و گول، کلی به لینوکس کمک می‌کنن؛ این کار به این معنی نیست که اون شرکت‌ها، نمایندهٔ لینوکسن.

نه. انجمن سر جاشه و کمکش رو می‌کنه. چه جامعه بخواد و چه نخواد.

نه. الآن کنونیکال نه برای اوبونتوست و نه علیه اوبونتو. یه شرکت تجاریه که به گسترش اوبونتو کمک می‌کنه.

در بالا اشاره کردم که این اسم، از سال‌ها پیش روی این انجمن بوده و دست ما نیست. من هم همون‌طوری که گفتم، علاقه‌ای به حضور در رأس انجمن ندارم و برای هیأت مدیره هم داوطلب نشدم.

چه ارتباطی داره؟ مگه فقط کسی که نمایندهٔ جایی باشه، می‌تونه بهش کمک کنه؟ الآن مایکروسافت و سامسونگ و گول، کلی به لینوکس کمک می‌کنن؛ این کار به این معنی نیست که اون شرکت‌ها، نمایندهٔ لینوکسن.

نه. الآن کنونیکال نه برای اوبونتوست و نه علیه اوبونتو. یه شرکت تجاریه که به گسترش اوبونتو کمک می‌کنه.

خدا پدر مادرتو بیامرزه. اسم هیچ کدومشون نرم افزار آزاد توش نیست! من می‌گم اسمش با رفتاری که شما تعریف می‌کنی در تضاد هست. مثل اینه که من یک حسینیه بزنم. بگم چه ربطی به امام حسین و عزاداری داره؟ ما داریم موبایل تعمیر می‌کنیم.

بازم نمونه آوردید که اسمش کنونیکال هست…

وقتی اسم «انجمن نرم‌افزار‌های آزاد/متن باز» میاد باید رفتارش هم مثل جنبش آزادی نرم افزار باشه! نه اینکه هم شرکت باشه هم انجمن. ولی اسمش ارتباط داشته باشه به اون جنبش. شما نمی‌تونید توی حسینیه موبایل تعمیر کنید و بعدش هم از عزاداران بخواید توی تعمیرات شرکت کنن!

1 پسندیده

در پیام بالا هم نوشتم. ما دنبال ثبت انجمنی در این حوزه بودیم که دیدیم از پیش، انجمنی با این نام در این حوزه وجود داشته، بدون این که ما خبر داشته باشیم. ما خودمون انجمن رو ثبت نکردیم که بخوایم براش اسم بذاریم.

خب پس این انجمن نباید شرکت هم باشه.

به‌جای این که فقط شرکت رو ثبت کنیم، یه انجمن هم ثبت کردیم.

یا انجمن یا شرکت کدومش؟

فکر می‌کنم کامل توضیح دادم. شرکت و انجمن از هم جدان. اون شرکت (که اسمش بتناست) فقط یکی از حامیان این انجمنه.

ربط اون فهرست افراد روی لانچپد با اون جلسه لاگ چیه؟

من بعد از نظر مثبتی که اون جلسه از لاگ گرفتم، به افرادی که می‌شناختم و در این زمینه شناخته شده بودن، پیام دادم که می‌خوایم چنین کاری بکنیم. اگه دوست دارین همکاری کنین، یه‌جا دور هم جمع شیم که کار رو شروع کنیم.

پس برای تایید نهایی:

فکر می‌کنم کامل توضیح دادم. شرکت و انجمن از هم جدان. اون شرکت (که اسمش بتناست) فقط یکی از حامیان این انجمنه.

1 - «انجمن نرم‌افزار‌های آزاد/متن باز» برای جامعه و به فرمان/نیاز جامعه رو به جلو قدم بر می‌داره. لذا اگر جامعه اون رو پس بزنه نمی تونه به کار خودش ادامه بده. چون ربطی به شرکت و ارگان دیگه‌ای نداره.

علاقه‌ای به حضور در رأس انجمن ندارم و برای هیأت مدیره هم داوطلب نشدم.

2 - شما سمتی بجز عضو موثر در این انجمن ندارید.

من با این مطلب موافقم. ولی خب توی انجمن کاره ای نیستم. امیدوارم هیأت مدیرهٔ جدید، بر اساس همین اصل عمل کنن.

دقیقاً. البته بهم پیشنهاد شد که ناظر انجمن باشم، ولی واقعاً روحیه‌اش رو ندارم. برای همین قبول نکردم.

خب پس من الان چرا باید مواردی که بهش در اولین پست اشاره شد رو بپذیرم؟ شما اولش گفتی که «انجمن نرم‌افزار‌های آزاد/متن باز» نماینده نیست. اما الان پذیرفتید که چنین چیزی ممکن نیست. «حداقل» به خاطر اسمش.

مورد بعدی اینکه شما عملا سمت بالایی ندارید برای تصمیم گیری برای مورد یک. اگر جناب فریدونی به خاطر داشته باشند و زیرش نزنند؛ مخالفت بسیاری شده. بلکم برخی به نشانه اعتراض جلسه رو ترک کردن!

بر اساس شواهد؛ «حداقل» احتمال انحلال این انجمن رو باید بپذیرید.

در انتها از وقتی که گذاشتید تشکر می‌کنم.

من اصلا نمی‌فهمم این چه بحثیه.

اساسنامه و سایر اسناد قانونی انجمن موجوده. ۲۳ تیرماه، مجمع عمومیه. بیاید و به افرادی رای بدید که غیر از این که کارکن هستند، مورد اعتماد شما هم هستند. این حرف‌ها وقتی معنی داره که یک مجموعه‌ای بخواد قیم بقیه بشه و به بقیه هم میدون نده.

شما اگر می‌تونید بیاید و کار رو بگیرید دست‌تون. اگر کسان دیگری رو هم می‌شناسید که فعالیت مؤثر داشته‌اند، بگید بیان کار رو بگیرن دست‌شون.

حالا جالبه که هیچ کس نمی‌ره از کسانی که انجمن رو ثبت و رها کردند سوال کنه. کسانی دارن سوال پیچ می‌شن که برای انجمن دارن انتخابات برگزار می‌کنند و خودشون هم نمی‌خوان سمتی بگیرن.

3 پسندیده

لطفا به این مورد دقت کنید و سعی کنیم که اینا قاطی هم نشه: ببینید الان صنف یا اتحادیه‌ای ثبت نشده که بعدها نگران باشیم که بخواد نظارت کنه رو جامعه یا بخواد برای جامعه تعیین تکلیف کنه! یا جامعه لازم باشه از انجمن اجازه بگیره. این انجمن صرفا یک انجمن مردم‌نهاد و غیردولتیه. همین!

من به عنوان کسی که برای هیأت مدیره متقاضی شدم تا از نزدیک در جریان کار باشم، چه رای بیارم و چه نیارم، در هر صورت اگر ببینم شرایط به جایی داره میرسه که قراره باشه لاگ‌ها و انجمن‌ها و فعالیت‌های نرم‌افزار و دانش‌آزاد استقلال خودشون رو از دست بدن و نیاز به کسب اجازه و این چیزا باشه، نه تنها از کار و انجمن بیرون خواهم رفت، بلکه تمام انرژی‌ای که الان برای انجمن می‌ذارم رو برعکسش رو اون موقع برای نابودیش خواهم گذاشت.

الانم این حرف شما درسته و باهاش موافقم، انجمن رو اگر کسی نباشه که براش کار کنه، و جامعه اونو واقعا نخواد! خود به خود رها میشه و میره تو دیوار!

ختم کلامم این‌که: تا این‌جای کار با اطلاعات و چیزایی که من می‌دونم، این انجمن یا فایده‌ای برای جامعه خواهد داشت انشالله، یا هم هیچ و پوچ خواهد بود و فقط وقت ما و دوستان هدر رفته و تلاش بی ثمری بوده. من که موردی رو توش هنوز ندیدم که انجمن منجر به این بشه که استقلال و آزادی سایر گروه‌ها و لاگ‌ها و … محدود بشه، اگر دارم اشتباه می‌کنم لطفا منو روشن کنید. چون برام مهمه و خط قرمزه.

این حرف‌ها وقتی معنی داره که یک مجموعه‌ای بخواد قیم بقیه بشه و به بقیه هم میدون نده.

خب جناب بهزادی به طور اشتباه داشت همین کار رو می‌کرد.

کسانی دارن سوال پیچ می‌شن که برای انجمن دارن انتخابات برگزار می‌کنند و خودشون هم نمی‌خوان سمتی بگیرن.

سوال پیچ شدن ایرادی نداره. ایشان خودشان پیش قدم شدند. نیازی‌ هم به وکیل مدافع ندارند.

حالا جالبه که هیچ کس نمی‌ره از کسانی که انجمن رو ثبت و رها کردند سوال کنه.

یقین دارم بهانه آنها هم مثل جناب حقیقی هست. یعنی وقت نداشتند؛ زن و بچه دارند و این کار چندم آنهاست …

خب؛ اگر کاری به شما محول شده یا برای انجامش پیش‌قدم شدید باید اون رو به نحو احسن انجام بدید. اگه اون رو نصفه نیمه رها کنید یا در قبالش پاسخگو نباشید و اون رو سوال پیچ شدن بدونید؛ برای خودتون بد نمیشه؟ این چه نوع مسئولیت پذیری هست؟ به زور اسلحه که نگفتیم انجمن بزن یا مستندات رو جمع آوری کن … پیش قدم شدید؛ آنچه که نیاز هست رو انجام بدید. اگر نمی‌تونید کنار بگیرید.

1 پسندیده

خیر.

این کار در مورد بیزنس و موارد دیگه مطرحه، اما کاری رو که کس دیگه‌ای نمی‌کنه و پولی توش نیست رو یکی بیاد یک قدم هم برداره مفید و مناسبه.

اگر اینجا یک شرکت مطرح بود و بحث قرارداد و حقوق و SLA و … مطرح بود، اون موقع می‌شد گفت چرا دیر شده یا چرا فلان شده و …، منتهی الان و در این حوزه‌ها اصلا این موارد رو نمیشه مطرح کرد.

با تفکر دانش و نرم‌افزار آزاد داشتن عجیبه اینطوری فکر می‌کنید

1 پسندیده

پس یعنی ما‌هم حق نداریم درمورد گذشتگان که انجمن رو ثبت و رها‌ کردن سوال کنیم. همانطوری که الان حق نداریم بگیم چرا کار درست انجام نمی‌شه یا کوتاهی شده و …

من نگفتم شما حق ندارید بگید، میگم بیاین تو کار و نذارید چیزی که میترسید و می‌ترسیم اتفاق بیفته!
ما حق داریم بگیم کار نشده و … ولی خب از قبلی‌ها طلبی نداریم، مگر اینکه پولی از ملت رو بالا کشیده باشن! که اون موقع باید با حساب کتاب رفت و برخورد کرد.
این بحث در مورد سایر پروژه‌های آزاد هم مطرحه و محدود به ما و ایران و انجمن نیست، شما لیست ایمیل این پروژه‌های بزرگ رو بخونی، میبینی افرادی که رو دارن میگن چرا فلانی و فلانی عضو هستن و هیچ کاری نمی‌کنن و …، خب شما بیا عضو شو و کاری کن. یا برخی میان مثلا میگن باید مشارکت‌کننده‌هایی که مثلا در n سال اخیر مشارکت نداشتن رو حذف کنیم! خب اوکی گیریم حذف کنیم، بعدش چی؟ چرا نیایم بجای حذف قدیمی‌ها، نیروی تازه نفس بیاریم؟ حتی یادمه یه بار تو این ایمیل‌ها مدیر و رهبر پروژه برداشت و به یکی جواب داد و گفت که ما طلبی نداریم از مشارکت کننده‌ها و طرف زندگی خودشو داره و هر وقت تونست و خواست میاد مشارکت هم می‌کنه.

البته منکر این نمی‌شم که اعضای هیئت مدیره باید فعال باشن و تو قوانین انجمن هم هست و غیبت نباید باشه و …
ولی خب اینا مال گذشته است، بیایم آینده رو درست بچینیم

بازم واقعا دم شما گرم میای و نظرت رو می‌نویسی و وقت می‌ذاری.

2 پسندیده

بحث اینه که وقتی اسم روش نباشه انتظار هم از کسی نیست. وقتی دفتر دستک و شماره ثبت و غیره داره فرق می‌کنه. الان شما زحمت کشیدی برای هیأت مدیره متقاضی شدی. خب؛ باید چهار نفرم باشه از شما و سایر متقاضیان انتقاد کنه یا نه؟ بالاخره شما خودت هم قبول داری که باید فعال باشیم. پس انتقاد خودش فعالیته. شما می‌بینی اطرافیانت توی اون انجمن چه دغدغه ای دارن؛ خط قرمز هاشون چیه و درست رفتار می‌کنی.

الان دیر وقته؛ شب همگی خوش از همه عزیزان عذرخواهی می‌کنم اگر مایه رنجش اونها شدم. صرفا خواستم در این رشته گفتگو یک سری ابهام رو مشخص و برطرف کنم و سنگ بنای گفتگوی انتقادی رو بچینم.

1 پسندیده