لطفا از این مبحث برای بحث پیرامون بندها و مفاد فعلی انجمن استفاده شود.
بدون شک اساسنامه نیاز به اصلاحاتی دارد، لطفا چالشها و نگرانیها و پیشنهادات خود را پیرامون اساسنامه در این بخش مطرح کنید تا به یک تصمیم جامع و مناسب برسیم، تا بلکه در انتها با اصلاح اساسنامه برخی نگرانیها رفع گردد.
دو مورد اساسی است که بنده نقص آنها را در اساسنامه احساس میکنم:
- شرایط کاندید شدن برای ورود به هیئت مدیره
- شرایط برکناری یکی از اعضا هیئت مدیره
قاعدتا میبایست در صورت مشاهده یک شخص خاطی میان اعضای هیئت مدیره امکان عزل و برکناری ایشان وجود داشته باشد که حال حاضر بنده چنین قانونی مشاهده نمیکنم. به نظرم معقول است اختیار برکنار کردن یکی از اعضای هیئت مدیره در دست سایر اعضای هیئت مدیره [بنا بر وجود استدلال منطقی] وجود داشته باشد.
به نظرم با توجه به نگرانیها (کاملا معقول و به حق) پیرامون برخی موارد فنی که مبادا منجر به تسهیلِ تکرار وقایعی نظیر قطعی اینترنت در آبان ۹۸ شود، میتوان اساسنامه را به نحوی اصلاح کرد که فعلا فعالیتهای انجمن محدود به فعالیتهای آموزشی و فرهنگی و مدنی باشد و انجمن وارد مباحثی نظیر راهاندازی سرویسها و سرورهای داخلی نشود.
به عنوان مثال آگاهسازی در مورد حریمخصوصی و آزادی نرمافزار و سختافزار و DRM و … (که به طور جدا در بخش جمعآوری طرحها و ایدهها (طوفان فکری): برنامههای آتی و اولویتهای انجمن نام چه باشد؟ مطرح خواهد شد)
طبق برخی نگرانیها از سمت دوستان، هم به عنوان سوال و هم پیشنهاد میخواستم اینو مطرح کنم که «آیا میشه اسم انجمن رو عوض کرد؟»
- مادهٔ ۵ در مورد تابعیت و التزام به قانون اساسی باید اصلاح بشه، چون قراره که اعضای FSF اعضای ما هم باشن، پس نمیشه انتظار فقط ایرانی بودن رو داشت. میتونه بشه «فعّالیت انجمن در چارچوب قوانین ایران است».
- ماده ۹ در کلیات باید اصلاح بشه:
-
- ساماندهی اجتماعات کاربری > حمایت از جامعههای کاربری
-
- بدنه جامعهٔ نرمافزاری کشور > اجتماع نرمافزار آزاد
-
- «تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی» حذف شود
-
- خلاصهٔ اهداف اصلی:
-
-
- مورد ۲: «حرکت در راستای اقتصاد مقاومتی و» و «توسعهٔ صادرات نرمافزار و محتوای ساخت کشور در حوزه» حذف شود.
-
-
-
- مورد ۳: «و صادرات» حذف شود
-
-
- سایر امور:
-
-
- مورد ۱ «ریپازیتوریهای پروژههای بینالمللی پرکاربرد» حذف شود
-
-
-
- مورد ۶ «از جمله لینوکس» حذف شود
-
- ماده ۱۰ مربوط به شرایط عضویت حذف شود و به آییننامهٔ عضویت ارجاع داده شود
- مجمع عمومی منوط به حضور اعضا نبوده و فقط منوط به حضور هیأتمدیره و بازرسان شود
- وظیفهٔ هیأتمدیره، امضای قوانین تصویبشده در سامانهٔ آرای انجمن به دست اعضای موثر شود و اختیار تصمیمگیری کاملاً از هیأتمدیره گرفته شود.
- روزنامهٔ کثیرالانتشار به پایگاه وب و فهرست پستی انجمن تبدیل شود.
- الزام به ضبط و پخش زندهٔ تمامی جلسات مجمع و هیأتمدیره
- الزام به شفافیت همهٔ امور انجمن و قرار دادن آنها برای مشاهدهٔ عمومی
مورد مطرح شده از سمت یکی از دوستان فعال و خارج از عضویت انجمن:
این دوست اسم نداره؟ چون خودشون نیستن که پاسخ بدن درسته جوابشون رو اینجا بدم؟
من با اینکه اسم چی باشه نه مخالفم و نه موافق ولی استدلالهای رو هوا رو نمیتونم نادیده بگیرم.
لاگها چین که این انجمن نیست؟ لاگها مگه اجتماع یه تعداد محدود از افراد علاقهمند به نرمافزار آزاد نیستن؟ فرقشون با این انجمن چیه؟ حالا یه نهاد حقوقی (سازمان مردمنهاد) برای اینکار تشکیل شده، جای کی رو تنگ کرده؟
ادبیات نرمافزار آزاد؟ شوخی میکنید حتما
نگرانی دوستان بیشتر از این بابته که یک وقت این انجمن، به نهاد کنترلگر روی لاگها و سایر اجتماعات تبدیل نشه.
که این نگرانی شخصی من هم هست.
تا به حال مگه نهاد نظارتی بالادستی توی کشور نبوده که بخواد روی لاگها و اجتماعات کاربری کنترل کنه؟
۱- خواسته؟
۲- تونسته؟
پاسخ ۱- خواسته.
پاسخ ۲- نتونسته.
اول اینکه وقتی شما فعالیت خلاف قانونی نمیکنی نمیشه محدودت کرد. این شامل لاگها و باقی اجتماعاتم میشه.
دوم اینکه فرض که بخوان محدود کنن مگه میتونن؟
یه عدهای بیرون که من نمیدونم کجاست یه شلوغی کردن، من نمیدونم چرا کسی بهشون جواب قانعکننده نداده و نمیده؟
اگر قرار هست که فقط ایراد بگیریم و منطق نداشته باشیم که بحثش جدا است اما اگر واقعا دغدغه داریم و دنبال پاسخ و راهحلیم میتونیم همه ابهامات یا ترسهایی که هست رو لیست کنیم و ببینیم واقعا کدومش درسته و کدومش نادرست و برای درستها دنبال راهحل بگردیم.
دوستانی که نگرانند ، نگرانیشان با تغییر نام انجمن رفع نمیشود
ضمن اینکه تغییر نام امکانپذیر نیست
برای تغییر نام باید انجمن منحل و انجمن دیگری ثبت شود
من احتمالا در این مورد یک داستانی رو در ماستودون بگم (بنا به دلایلی در انجمن نمیشه مطرح کرد).
این رو همه خوب میدونیم. در همه عرصهها، این قضیه بوده. همیشه کسی هست که بخواد کنترل کنه و عمدتا هم شکست میخوره. ذات کار جامعهمحور همینه. چه برسه کار در حوزه آزاد که خودش ذاتا از دل جامعه میاد بیرون.
بسیاری از دوستان با حرفهای ما، قانع نمیشن. تا حدی هم حق دارند. حرفهای ضد و نقیض در فضاهای عمومی از طرف دوستانی که انجمن رو میگردوندند و حساب رسمی دستشونه، زیاد شده.
این هم به نظرم یک بحث دوطرفهست. هر دو طرف باید بیان و حرفهاشون رو بزنند که به نتیجه برسند. از ابتدا با دعوا شروع شد و خب؛ خوب نیست …
من تحقیق کردم، متاسفانه با توجه به اینکه مجوز اصلی این انجمن در محدود سطح ملی تعریف شده، این پیشنهاد امکانپذیر نیست. ارتقا به سطح بالاتر هم مستلزم به سوابق فعالیت است، که این انجمن سابقهای فعلا ندارد.
در این موارد کاملا مخالف، برعکس تاکید دارم که باید بر روی خودکفایی و تولید نرمافزار بومی بیشتر هم تکیه شود. در غیر این صورت چرخه مصرف گرایی در این حوزه ادامه پیدا میکند.
این موارد دیگه از اون چیزهایی است که بعید است امکانپذیر باشد. باید توجه داشته باشید که برای ثبت یک سازمان های مردم نهاد(سمن) آنقدر قوانین خشک وجود دارد که این موارد به این صراحت اصلا قابل بیان نیستند و تغییرات هیچ وقت مورد قبول و تایید قرار نمیگیرند. حتما اینجا رو بخونید.
برای مثال باید بطور کلی در اساسنامه یک سمن این موارد حتما رعایت شود. از طرفی مسولین لطف کرده و از قبل یکسری تیپهای مختلف از انواع اساسنامهها را برای ما تهیه و آماده کردهاند. حال اگر بخواهید کمی بر روی برخی از مواد و تبصرههای آن مانور بدید، خیلی سریع جلب توجه میکنند و…
ماده 21: اساسنامه سازمان باید حاوی موارد زیر باشد:
الف ـ اهداف سازمان.
ب ـ موضوع فعالیت.
پ ـ مدت فعالیت.
ت ـ مركز اصلی فعالیت.
ث ـ نحوه ایجاد شعب.
ج ـ اركان و تشكیلات سازمان، نحوه انتخاب، شرح وظایف و اختیارات و مسئولیتهای آنها.
چ ـ صاحبان امضاهای مجاز.
ح ـ شرایط پذیرش عضو.
خ ـ منابع تأمین درآمد و دارایی.
د ـ نحوه تغییر و تجدید نظر در اساسنامه.
ذ ـ نحوه انحلال.
ر ـ مشخص ساختن وضعیت داراییها پس از انحلال.
ز ـ محدوده جغرافیایی فعالیت سازمان.
من و دوستانم در موسسه نوراندیشان هگمتانه قبلا سر یک موضوع بسیار سادهتر آنهم با موافقت کتبی مرجع صادر کننده مجوزمان که تبلیغات اسلامی بود، سعی کردیم، ولی خوب موافق نشدیم.
اما نکته جالبی که در مورد این اساسنامه وجود دارد، این است که تا آنجا که من خبر داشتم اینگونه سمنها اصولا بر پایه سیستم امنایی باید شکل بگیرند. حالا چطور در مورد این موسسه غیر از این عمل شده، بنظرم اصلا خودش یک مرحله جهش محسوب میشود.